Brug naturen sammen med dine børn

|

Kategorier

Foreningen Spejderne

Danske børn og unge er mindre udenfor i naturen end tidligere generationer, blandt andet har kun 1/3 af alle børn prøvet at sove under åben himmel. Det er en skam, da forskning viser, at aktiviteter i naturen styrker børns udvikling. Peter Tranevig, fra Det Danske Spejderkorps og medforfatter til bogen “Vi vil ud’ om friluftsaktiviteter for børn og unge, deler her nogle simple tips til forældre, der gerne vil mere ud i naturen sammen med deres børn.

At det er sundt for børn at komme ud i naturen, er ikke bare tom ammestuesnak. Forskning viser nemlig, at børn, der er meget i naturen, både udvikler bedre motorik, bliver mindre stressede og bedre til at fokusere og lære. Men selvom der er masser af gavnlige effekter ved at komme ud i naturen, er danske børn og unge i dag langt mindre udenfor end tidligere generationer. En nylig undersøgelse fra Friluftsrådet viste, at 66 % af landets 2-15-årige aldrig har prøvet at sove udenfor i fx telt, shelter eller under åben himmel.

Foto: Jeppe Carlsen

 

Det behøver dog ikke være svært at få sine børn lidt mere ud i naturen. Og særligt med forårets komme er der masser af gode anledninger til at komme ud med sine børn, fortæller Peter Tranevig fra Det Danske Spejderkorps, der er et af landets fem spejderkorps. Han er medforfatter på bogen “Vi vil ud”, som netop har som budskab, at den gode naturoplevelse sagtens kan starte lige uden for din dør.

 

“Hvis man ikke bruger naturen aktivt med sine børn, handler det om at starte simpelt og overskueligt. Start med at tage familien med i skoven, gå en tur langs stranden, eller tag i nærmeste park og klatre i træer med dine børn. Og sluk både din egen og dine børns mobiltelefon, så I bruger tiden sammen, og tag gerne børnene med i planlægningen,” siger Peter Tranevig og fortæller videre, at det er hans erfaring, at når først man kommer ud i naturen, så begynder man også automatisk at se mulighederne, hvad end det er at klatre i træer eller lege gemmeleg. Vil man gerne gå skridtet videre, er der i hele landet masser af muligheder for eksempelvis overnatning i shelters eller let tilgængelige vandreruter – ja, man kan sågar starte med at sove ude i sin egen have:

 

“Måske drømmer far eller mor om at gå lange ture i skoven eller overlevelsestur i vildmarken, og det er rigtig fint. Men man skal huske på, at for mange børn er bare det at sove i telt i en have eller i et af landets mange tilgængelige shelters en kæmpe oplevelse. Så fokuser mere på det tilgængelige og det at hygge jer. Skab den rette stemning, og vær til stede i situationen sammen med børnene, så skal lysten til flere og måske vildere naturopleveler nok komme hos både børn og voksne” lyder det fra Peter Tranevig.

 

Peter Tranevig har disse 6 tips til at komme godt i gang med friluftslivet sammen med sine børn:

 

1: Start i det simple
Hulebygning i krattet, træklatring i parken eller et bål i baghaven, hvor I rister skumfiduser over og spiser dem med chokolade mellem to kiks. Start simpelt, så kan både børnene være med på deres præmisser, og I kan som familie opbygge nogle rutiner for at være i naturen sammen stille og roligt.

 

2: Brug fantasien
Det er sjovt at være i naturen sammen med børnenes fantasi. Pludselig bliver hulebyggeriet til en iglo på Grønland og gåturen til jagten på de hvide trolde-sten.

 

3: Inddrag børnene i planlægningen og aktiviteter
Det lyder nemt at gøre, men som forælder ender man ofte med selv at lave bålet og riste skumfidusen. Sæt i stedet tempoet ned og gør det sammen. Og acceptér, at bålet tager længere tid at tænde, og at skumfidusen brænder på.

 

4: Husk mad, drikke, varmt tøj og gode sko
Det kan lyde basalt, men en god madpakke og lidt snacks undervejs gør turen i skoven meget sjovere. Det samme gælder det rette tøj og sko, hvis vejret slår om til regn.

 

5 Tag dig tid, men glem de lange gåture
Voksne elsker at gå lange ture. Børn synes, det er sjovt at løbe, lege og opdage ting. De kan sagtens flytte sig langt, men det er vigtigt, at der er plads og tid til at lege undervejs. Læg eventuelt en rute, som nemt kan forkortes, så I ikke er tvunget til at gå 10 kilometer for at komme hjem.

 

6 Udnyt de organiserede tilbud
Lokalforeninger som spejdere og vandreforeninger arrangerer ofte åbne arrangementer i naturen, hvor man kan prøve sjove friluftsaktiviteter uden at skulle stå for en masse planlægning selv. Oplagte arrangementer er fx Sov Ude den 25. maj, hvor spejdere over hele landet inviterer til en nat under stjernerne, og Naturens Dag den 8. september, hvor foreninger mv. inviterer ud i naturen.

 

Fakta:

Danske børn kommer mindre ud i naturen end tidligere generationer
Børn i dag er kun halvt så meget i naturen, som deres bedsteforældre var, da de var børn. Det viste en undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Danmarks Naturfredningsforening i foråret 2018.

 

Børn og unge vil gerne mere ud i naturen
En undersøgelse fra Syddansk Universitet viste i 2016, at halvdelen af alle børn ønsker at komme mere udenfor. En tendens, man bl.a. mærker hos landets spejderkorps der har mere end 70.000 medlemmer – det højeste antal i 10 år.

Foto: Jeppe Carlsen