Opskriftebog til Spejdernes Lejr 2022

|

Kategorier

Spejdernes Lejr

Der er naturligvis ingen Spejdernes Lejr uden mad over bål. Og hvad skal vi så spise? Bare rolig, det er der styr på! Spejdernes Lejr 2022 får nemlig sin helt egen kogebog. #kogebogenSL2022 hedder den, og den er blevet til i et samarbejde mellem Spejdernes Lejr og Arla Fonden. Alle opskrifterne er udviklet til at lave over lejrbål og er allerede blevet gennemtestet af spejdergrupper. Hver gruppe vil få en fysisk kogebog udleveret i SMAGSBOXen på lejren takket være midler fra DUF’s Initiativstøtte.

Danmarks største madaktivitet

Kogebogen indeholder opskrifter til otte hovedmåltider på Spejdernes Lejr 2022, hvis basisingredienser alle er tilgængelige for grupperne på lejren. Med korte tekster og masser af billeder fører #KogebogenSL2022 trin for trin spejderne igennem dagens opskrift. Et af fokuspunkterne for bogen er, at den engagerer store som små spejdere, så madlavningen bliver noget, både spejdere og ledere ser frem til på lejren. Det fortæller Trine Larsen fra Arla Fonden og Camilla Gislinge, der er Spejdernes Lejrs tovholder på kogebogen.

”Vi vil gerne gøre madlavningen til en aktivitet, man ser frem til, frem for en sur pligt. At det faktisk er noget, man glæder sig til. At nu skal vi også i gang med at lave mad, og hvad er den næste opskrift i bogen,” siger Trine Larsen, og Camilla Gislinge supplerer: ”Vi kalder det Danmarks største madaktivitet.”

Sammen med deres team bestående af medarbejdere fra Arla Fonden og frivillige fra Spejdernes Lejr har de udviklet varierede opskrifter, der både er genkendelige og indeholder nye ingredienser til at pirre vores nysgerrighed. Desuden har de tænkt over, hvilke dage, vi skal spise hvad. På lejrens første dag er aftensmåltidet let, så det kan tilberedes i halvbyggede lejrkøkkener, og om fredagen er maden mere festligt og weekendpræget.

Udover de otte hovedmåltider er der bagerst i kogebogen ideer til lækre mellemmåltider, som let kan tilberedes ved bålet. Undervejs kan man også læse om tips til et god glødebål, hvordan man gør maden mere klimavenlig og får inddraget alle i gruppen i madlavningen.

Smag til med SMAGSBOXen

Alle ingredienser til kogebogens hovedmåltider kan grupperne hente i Spejdernes Lejrs madudlevering. Det bliver muligt at variere grundingredienserne lidt og for eksempel vælge ris i stedet for pasta, men de særligt kødtrængende må gå i supermarkedet for egen regning og supplere op, den dag kogebogens ret er plantebaseret.

På lejrens første dag får grupperne sammen med de første ingredienser udleveret det, Camilla Gislinge, Trine Larsen og deres team kalder en SMAGSBOX.

SMAGSBOXen indeholder smagsgivere fra de fem grundsmage samt en masse krydderier, og det er med den ved hånden, at spejderne for alvor får indflydelse på den mad, de spiser.

”I SMAGSBOXen vil der være en lille guide, der forklarer, hvad forskellige smagskombinationer kan gøre for din mad,” fortæller Trine Larsen. ”I selve kogebogen kommer vi også med nogle tips og tricks til, hvordan man kan gøre det lidt mere til sit eget.”

Hver opskrift er desuden udstyret med faktabokse, der fortæller, hvordan retten tilpasses spejdere med særlige behov, og hvordan retten gøres mere klimavenlig.

Kan bruges også efter Spejdernes Lejr

#KogebogenSL2022 har fået midler fra DUF’s initiativstøtte til at blive trykt, og derfor vil hver gruppe få et fysisk eksemplar i hånden. Håbet for holdet bag kogebogen er derfor, at grupperne efterfølgende også vil tage kogebogen frem, når der skal laves mad hjemme i hytten.

”Vi vil rigtig gerne, at spejderne tager kogebogen med hjem og tænker ’det var nogle fede retter, lad os lave dem igen’,” slutter Trine Larsen.

Kogebogen findes også i en engelsk version, da 10 procent af deltagerne på Spejdernes Lejr er fra udlandet. Den engelske version kan findes her

DOWNLOAD #KOGEBOGSL2022 HER