Inspiration: Sådan kan science bruges på et natløb

|

Kategorier

Foreningen Spejderne, SciencePirater

SciencePiraters aktiviteter spænder bredt, og et natløb med naturvidenskab kan skabe gode oplevelser for de yngste spejdere.

Når man er en ægte SciencePirat, øjner man muligheden til at bruge naturvidenskab alle steder, man kan. Det mente de frivillige på Houens Odde Internationale Spejdercenter i Kolding i hvert fald, da der skulle laves natløb for de 3 til 8-årige spejdere fra Danmark og Norge på en centerlejr i sommer. Her kan du få inspiration til, hvordan SciencePiraters materialer kan danne ramme for et spændende natløb.

Det startede med historien…

Da der skulle planlægges et natløb på en centerlejr for de mindste spejdere, måtte hjernen lægges i blød. Tidsrammen var 1-1,5 time, og aktiviteterne skulle passe til aldersgruppen. De frivillige på spejdercentret havde en klar ide: Nogle af natløbets poster skal tage udgangspunkt i naturvidenskab. Men hvordan skal historien bindes sammen, så den giver mening for spejderne? Det hele begynder med en raket.

Gruppen af spejdere fra spejdergrupperne Stygge Krumpen Gruppe i Hjørring og 1. Egersund speidergruppe blev mødt af en videnskabsmand, der fortalte, hvordan de havde modtaget en besked fra nogle af de astronauter, der lige var ankommet på Månen. I beskeden stod der, at de havde tabt noget vigtigt på vejen derop, og spejderne skulle nu oversætte en morsebesked for at finde ud af, hvad astronauterne manglede.

Spejderne oversatte morsebeskeden og fandt ud af, at det var mel, astronauterne manglede, og nu skulle de ud at finde melet og finde en måde at sende det op til astronauterne på månen. Og det er der kun én måde, man kan: med en raket!

Posterne er også vigtige…

Med den indledning til natløbet blev spejderne sendt af sted. På den første post, de besøgte, var der en videnskabskvinde, der stod klar. Hun forklarede, at for at lave en raket skulle man bruge en vigtig ingrediens: Eddike. Men eddike er gennemsigtigt, så hvordan finder man ud af, hvad der er vand, og hvad der er eddike? Man laver forsøget rødkålsindikator fra aktivitetshæftet. Til stor glæde for spejderne.

Efter de fandt ud af, hvad der var eddike, havde de nu den første ingrediens til raketten. Derefter gik turen til næste post, hvor de lavede et forsøg med natron, som er den anden vigtige komponent i en god raket. Her foldedes der sølvpapirsholder, der blev hældt sand i og derefter sprit på sandet. Derefter blev flormelis og natron blandet godt sammen, lagt oven på sandet, og så tændte en norsk spejder forsigtigt et par tændstikker.

På den tredje post skulle spejderne have fat i det mel, astronauterne havde tabt på vejen, og det hang helt oppe i trætoppene. På med klatreselerne og derefter op ad træets stamme og op til poserne med mel.

Spejdere på natløb. Foto: Magrethe Løkkegaard

Efter at have nået alle disse ting var det blevet tid til at bygge raketten og sende den af sted med melet. Der blev taget fat i en halvliters sodavandsflaske og tre blyanter, som blev tapet fast på flasken. En raket var klar. På med melposen, i med eddiken og til sidst natron pakket ind i toiletpapir. Toiletpapirspakken blev lagt ned i flasken, som derefter blev vendt bunden i vejret. Opad fløj raketten! Astronauterne fik deres mel!

Dette er en af de kreative måder, SciencePiraters aktiviteter er taget i brug hen over sommeren. Og der er sikkert mange flere spejdergrupper og centre, der leger med noget lignende. Det var i hvert fald en stor oplevelse for de spejdere, der var på Houens Odde Internationale Spejdercenter i Kolding.

Hvis du ønsker at lave noget lignende med science, kan du finde alt fra SciencePiraters aktivitetsmaterialer på spejderne.dk/sciencepirater.

Foto: Magrethe Løkkegaard