Fotograf: Jacob Fredegaard Hansen

Spejdernes Lejr sætter spejderbevægelsen på Danmarkskortet

|

Kategorier

Spejdernes Lejr

Presseomtale til en værdi af over 52 mio. kroner. Over 4.000 opdateringer på sociale medier. Besøg af statsministeren, kulturministeren og 75 kommuner samt cirka 80.000 deltagere og gæster i Hedeland. Afholdelsen af Nordens største spejderlejr tiltrak sig stor opmærksomhed i hele Danmark.

Fra den 23. til 31. juli blev Spejdernes Lejr 2022 afholdt af foreningen Spejderne og tusindvis af frivillige i Hedeland Naturpark. Lejren var kulminationen på flere års planlægning, der blandt andet har til formål at vise omverdenen, hvad Danmarks stærkeste fællesskab tilbyder børn og unge.

”Spejdernes Lejr er et tydeligt bevis på, hvad spejderbevægelsen kan skabe, når vi løfter i flok. At så mange frivillige bruger deres fritid på at kunne give børn en uforglemmelig lejroplevelse, er helt igennem unikt,” fortæller Morten Lykkeberg, den ene af to frivillige lejrchefer. ”Lejren er et stort fællesskab på tværs af alder, korps og grænser. Her kan man både teste sine evner sammen med andre og blandt andet lære om fremtidens teknologier i FutureTown,” uddyber Charlotte Flaskager, den anden lejrchef.

Spejdernes Lejr 2022 havde 32.000 deltagere i løbet af lejrens ni dage, ligesom vi estimerer, at omkring 50.000 gæster besøgte lejren. Her kunne de på nærmeste hold opleve spejderlivet anno 2022, ligesom medierne flittigt rapporterede fra lejren til resten af landet.

National opmærksomhed

Flere landsdækkende medier (Jyllands-Posten, DR Nyheder, TV2 News, Berlingske Tidende, Kristeligt Dagblad, Billedbladet m.fl.) besøgte lejren og skrev om spejdernes fællesskab, de mange unge ledere og de frivilliges enestående indsats for at give børnene et minde for livet. Dertil kommer, at Sjællandske Medier bl.a. lavede en e-avis om lejren, TV2 Lorry havde daglige indslag fra lejren og DR Vejret sendte live fra lejren i tre dage.

Foto: Jacob Fredegaard Larsen
DR viser vejrudsigten fra lejrpladsen på Spejdernes Lejr 2022. Foto: Jacob Fredegaard Hansen/SPEJDERNE

I september modtog Spejdernes Lejr en medieanalyse fra Press Point, der fastslog, at lejren genererede 952 presseklip, og at presseomtalen svarede til en annonceværdi på 52 mio. kroner.

Spejdernes Lejr genererede også massiv omtale på sociale medier, hvor cirka 3.500 individer brugte #Sl2022 i deres opdateringer og hvor lejrorganisationens egne opslag på sociale medier blev set 1,6 millioner gange. F.eks. blev takkevideoen set af over 150.000 brugere.

Dialog med omverdenen

Spejdernes Lejr har en stærk tradition for at invitere politikere og samarbejdspartnere med på lejren, så de kan få et indblik i spejderlivet og diskutere fremtidige tiltag i mere uformelle rammer. Spejdernes Lejr 2022 havde bl.a. fint besøg af statsministeren, kulturministeren, Lars Løkke Rasmussen, H.K.H. Prinsesse Benedikte og Lakserytteren. Dertil kommer, at flere samarbejdspartnere og fonde var inviteret med til den officielle reception, hvor de gav udtryk for et godt samarbejde og var imponeret over lejren.

Statsminister Mette Frederiksen besøgte Nørresundby gruppe under Spejdernes Lejr 2022. Foto: Jacob Fredegaard Hansen/SPEJDERNE

Traditionen tro, blev der også afholdt en Borgmesterdag på lejren, hvor 75 kommuner var repræsenteret og fik sig en rundtur til deres lokale spejdergrupper. Mange forskellige dagsordener blev vendt med politikerne, men rigtig mange af lejrens 1.052 grupper benyttede muligheden til at styrke det fremtidige samarbejde.

»Vi oplever, at det kan være svært at komme igennem til kommunen, altså simpelthen finde ud af, hvem vi skal snakke med, hvis vi skal søge byggetilladelse eller andre ting som forening. Og så foreslog jeg, at vi, altså spejderforeningerne og kommunen, fremover holder et årligt eller halvårligt møde, hvor vi taler om, hvad der kunne gøres bedre, og hvordan vi kan hjælpe hinanden.» siger gruppefører, Laura Møller, til Ebeltoft Folketidende.

Glade værtskommuner

Spejdernes Lejr 2022 blev afholdt sammen med tre værtskommuner: Høje-Taastrup, Greve og Roskilde kommune, som også var glade for lejrens mange gæster og store bevågenhed.

”Spejdernes Lejr har været med til at gøre Hedeland kendt af flere. For selvom området har ligget der i mange år, er Hedeland stadig uopdaget for nogle. Så vi er glade for den opmærksomhed på Hedelands mange kvaliteter, lejren giver,” udtalte Michael Ziegler (K), borgmester i Høje-Taastrup Kommune.

Derudover havde lejren også arrangeret 50 aktiviteter i de tre værtskommuner, så spejderne på nærmeste hold kunne opleve kommunernes mange attraktioner. Der var bl.a. træklatreaktiviteter i Roskilde Bypark, søspejd-aktiviteter i Greve Marina og muligheden for at afprøve verdens længste skaterbane i Høje-Taastrup.

”Jeg er så glad for, at Roskilde Domkirke bliver brugt af så mange forskellige mennesker. Det er dejligt.” fortæller Anne Rosendal, formand for domsognets menighedsråd tilknyttet Roskilde Domkirke, hvor flere hundrede spejdere overnattede i løbet af ugen.

Gavner Hedeland Naturpark i mange år

Det var første gang, at Hedeland Naturpark var vært for så stor et event, og det krævede en del udbygning af den eksisterende infrastruktur med nedgravning af fibernet, vand og kloakering samt elektricitet. Dertil kommer lejrens vartegn, som var en Læringsspiral bestående af 17 verdensmålshytter, der bliver en af ’The big five’ i området.

”Det er ikke bare en bygning, men et læringsrum. Her kan skolebørn og andre lære om verdensmålene, og det hænger godt sammen med Hedelands vision om at være »Danmarks vildeste læringsrum«, og så bliver vartegnet en del af »The big Five« i Hedeland, fortalte Tina Vesth, direktør i I/S Hedeland, ved åbningsceremonien til vartegnet.

I alt efterlod Spejdernes Lejr 2022 blivende infrastruktur for over otte millioner kroner i Hedeland Naturpark. Denne infrastruktur vil komme fremtidige events og gæster i det smukke naturområde til gode.