Vil du med ud og sejle i spejdernes vikingeskib?

|

Kategorier

Spejdernes Lejr

Nu får du og din spejdergruppe mulighed for at få vind i håret og mærke historiens vingesus. I kan nemlig prøve kræfter med at sejle i det vikingeskib, som blev bygget i forbindelse med Spejdernes Lejr 2022.

Båden er bygget af Vikingeskibsmuseet i Roskilde og er en rekonstruktion af det fund, der hedder “Gislingebåden”, som stammer fra 1130. Den er 7,7 meter lang og menes at have været en hverdagsbåd brugt til fiskeri og godstransport i Lammefjorden, hvor den er fundet. Båden kan sejles af 2 til 8 personer.

Spejdernes vikingeskib blev færdiggjort på lejren, hvor deltagerne fik lov til at være med til at snitte nagler, smede søm og brænde tjære til båden, ligesom vikingerne oprindeligt havde gjort det. Den blev søsat og fik navnet “Imme Bifrost” i tradition med tidligere spejder-vikingeskibe, der også har båret navnet Imme. Læs mere i afsnittet i bunden af siden.

Spejdere ude og sejle en tur i Imme Bifrost på Spejdernes Lejr 2022, hvor den blev færdigbygget. Foto: Jesper Broch

Din spejdergruppe kan sejle en tur i vikingeskibet

Imme Bifrost har siden lejren ligget i museumshavnen i Roskilde – men nu bliver der endelig mulighed for, at spejdere kan komme ud og sejle i den. Den er nemlig kommet til Aarhus, hvor Ulf Damkjer og Mathilde Høstrup netop har startet en forening, som skal lære dens medlemmer at sejle båden. Desuden vil foreningen tilbyde forløb til spejdergrupper, så flest mulige spejdere kan komme ud og på egen krop mærke, hvordan det er at sejle, som vikingerne gjorde det med årer og råsejl. Drømmen er, at der også bliver mulighed for at båden kan komme rundt i landet og f.eks. besøge forskellige spejdercentre, så det ikke kun er midtjyderne, der får glæde af spejdernes vikingeskib.

Men det er ikke kun sejladsen, der kommer til at være i fokus. Foreningen har også visioner om at lave aktiviteter, hvor man kan få lov til at prøve kræfter med håndværket og vedligeholdelsen omkring de traditionelle både – og på sigt også være med til at bygge flere vikingeskibe.

Alle er velkomne til at kontakte foreningen, hvis man vil være med eller bare er interesseret i projektet. Man kan sende en mail til imme.bifrost@gmail.com eller følge foreningens facebookside “Vikingeskibet Imme Bifrost”.

Lejrcheferne var med på Imme Bifrosts første sejltur i Hedeland Naturpark. Foto: Jesper Broch

Hvem er holdet bag projektet?

Ulf Damkjer og Mathilde Høstrup er (udover at være spejdere) engageret i miljøet på vikingeskibsmuseet, hvor grupper af frivillige sejler museets både. Ulf har desuden været med til at bygge en lignende traditionsbåd i forbindelse med sit højskoleophold i Norge, som han er vendt hjem fra denne sommer. De er ved at samle et hold omkring sig af både sejlere, vikingenørder, traditionshåndværkere og folk der brænder for at lave aktiviteter for andre, så foreningens mange visioner kan blive ført ud i livet.

Hvis du synes det lyder spændende, så tøv ikke med at tage kontakt.

Spejdere i vikingeskibe – er det noget nyt?

På ingen måde! De første rekonstruktioner af vikingeskibe i Danmark blev faktisk bygget af spejdere. I 60’erne, 70’erne og 80’erne fandt flere grupper af spejdere på at kaste sig ud i vikingeskibsprojekter – bl.a. i forbindelse med Ny Hedebylejren i 1969. Det kom der flere skibe ud af, herunder Imme Gram, Imme Aros, Imme Heidrun og Imme Skinfaxe.

Siden fandt nogle af de samme kræfter vej til Vikingeskibsmuseet i Roskilde og var med til at bygge de historisk korrekte rekonstruktioner der.

Spejderne og vikingeskibsmiljøet har altså traditionelt set været tæt forbundet. Den nye forening omkring vikingeskibet “Imme Bifrost” vil gerne være med til at genoplive den forbindelse, så flere spejdere igen kan prøve kræfter med at sejle og bygge de historiske skibe.