Husk den røde tråd og tilpasse udfordringer

En af de vigtigste redskaber til at bevare motivationen hos jeres medlemmer er progression og en tydelig rød tråd i spejderarbejdet.

Derfor stopper de!

Flere analyser af spejderarbejdet gennem de seneste 12 år peger på, at det er vildt vigtigt for spejderne, at de bliver ved med at lære nyt gennem deres spejdertid. Med andre ord er det helt afgørende, at der er progression og rød tråd i spejderarbejdet. Det gælder både, når man har spurgt eksisterende medlemmer om hvad der er vigtigt for dem. Men det gælder også de medlemmer, der forklarer hvorfor de holdt op med at gå til spejder. De svarer, at det blev ensformigt og kedeligt. Det må spejderarbejde aldrig blive!

Rød tråd på væggen

Der er ikke en rigtig model for, hvad spejderne skal lære eller prøve kræfter med hvornår. Det vigtigste er, at gruppens ledere har taget stilling og afstemt, hvad man gør hvornår. Fx hvornår skal spejderne lære at tænde bål eller prøve kræfter med at klatre?

Man kan også vælge at gå skridtet videre. Det har de gjort i en spejdergruppe ved Holbæk. Her har man benyttet den ene væg i spejderhytten til at beskrive, hvad man gør hvornår. Hvornår begynder man at sove i telt og hvor gammel skal man være før man tager på sit første spejderkursus. Så bliver det tydeligt både for alle gruppens medlemmer, men også for deres forældre.

 

Tips

  • Få enhederne i gruppen til at definere, hvad deres planer er den kommende periode. Det er vigtig, at man beskriver, hvad man ønsker at give videre til den næste enhed, ikke hvilke krav man har til spejderne inden de rykker op til en.
  • Planlæg et møde inden oprykning, som har til formål at sikre den bedst mulige oprykning for spejderne. Er der nogle børn i skal være særlig opmærksomme på.