Spejderliv er friluftsliv

Af Leene Gramstrup

– I skal være ude, også om vinteren. Det er det spejderne i virkeligheden gerne vil.

Børn og unge, spejdere såvel som ikke-spejdere er vilde med at overnatte i det fri og de oplever udelivet som en attraktiv ramme for aktiviteter og som helt centralt for spejder. Stillesiddende og indendørs aktiviteter bliver derimod oplevet som kedelige og skoleagtige.

Naturen kan noget særligt

Undersøgelser fra de sidste 12 år peger entydigt på, at spejderliv er friluftsliv. Spejderne vil gerne mærke friluftslivet og udfordres på deres egne grænser. Her kan naturen noget særligt, fordi den er uforudsigelig. Når unge tidligere spejdere tænker tilbage på deres spejdertid var noget af det sjoveste friluftslivet og de primitive aktiviteter som fx lejrliv. Undersøgelserne viser også at mangel på aktiviteter i naturen kan være en årsag til at man stopper til spejder. Særlig blandt de ældre spejdere, der selv planlægger og kan fristes til indeaktiviteter, kan det være en udfordring.

Brug vintermørket

I stedet for at gå indenfor, når vi rammer vintertid, så brug mørket og det omskiftelige vejr til at skabe en spændende kulisse for jeres aktiviteter.

Køgespejderne bruger vintermørket til at lave orientering for de mindste med uv-lys. Find et stykke skov, hvor der kan markeres en rute på træstubbe og grene med uv-maling, der kun kan ses med uv-lygter. Alle spejdere får en UV-lygte og skal nu følge ruten i mørket. Man kan udvikle aktiviteten ved at tilføje poster på ruten eller lade spejderne gå ruten alene.

Materialer: Uv-lygter – en til hver spejder, maling med uv-effekt

Skal man ikke lære noget til spejder?

Jo! Det er vigtigt for børn og unge at opleve at de lærer noget, men det er afgørende at læringen sker gennem aktiviteter, hvor spejderne er aktive og fx bygger eller skaber noget.

Tips

• Flyt aktiviteter udenfor. Brug vintermørket til at skabe en spændende kulisse for aktiviteter.
• Spar ikke på overnatninger i telt eller shelter og dyrk det primitive udeliv
• Lad spejderne lære gennem at skabe noget.

Gode ideer

Lær at lave bål ved at bygge et bål udenfor, fremfor at lære om bålteknik indenfor.

Gode ideer

Istedet for at øve knob med de små spejdere, så giv dem en opgave, hvor de skal bruge de forskellige knob. Fx til at bygge en fiskestang, som de bagefter bruger til at fange badeænder med i en lille dam/spand.