Unge spejdere skal nuancere debatten på Folkemødet

|

Kategorier

Folkemødet

Op til 60 unge spejdere deltager i dette års Folkemøde, hvor de blandt andet skal styrke deres demokratiske forståelse og være med til at nuancere den politiske debat om spejderbevægelsens mærkesager såsom unges trivsel, unges demokratiske deltagelse og friluftsliv. De unge spejderes deltagelse bliver støttet af foreningen Spejderne i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Hvis du ser et spejdertørklæde på det kommende Folkemøde, så er det ikke en tilfældighed, da Spejderne i år støtter unge spejderes deltagelse på Folkemødet gennem et tilbud om en demokratiworkshop, afholdt af Ungdomsbevægelsen SAGA, samt dækning af udgifterne til transport, overnatning og forplejning på Folkemødet.

Èn af de spejdere, der skal med på Folkemødet, er Signe Gertz Jensen (f. 1996). Hun glæder sig især til at snakke med en masse forskellige mennesker og bidrage til at flere får øjnene op for, hvordan spejderbevægelsen er en del af løsningen på nogle af vor tids store udfordringer.

”Folkemødet er en slags folkefestival, hvor man tydeligt kan se, hvor stor en rolle frivillige spiller i vores samfund, og hvor man som frivillig kan være med til at sætte en dagsorden. Jeg glæder mig rigtig meget til at være afsted som spejder og give vores vigtige inputs til debatter om eksempelvis naturbeskyttelse og unges trivsel.” fortæller Signe.

Demokratiet er en naturlig del af spejderlivet

Signe har, ligesom rigtig mange andre spejdere, fra en tidlig alder været en del af en spejdergruppe, hvor man ikke nødvendigvis italesætter demokratiske processer eller styringsformer, men alligevel arbejder ud fra demokratiske grundværdier.

”Som spejder i en gruppe lærer vi at lytte og forstå hinanden, ligesom vi lærer at arbejde sammen og få alle gennem en troptur. Et velfungerende demokratisk samfund kræver, at man tager hensyn til andre end sig selv, og at man anerkender, at alle har en rolle. Mit spejderliv har på den måde bidraget til, at jeg er blevet opmærksom på, hvad for et menneske jeg er, og hvordan jeg kan bidrage til mine omgivelser.” forklarer hun.

Signe Gertz holder af at vandre i naturen, når der er mulighed for det

Spejdere kan nuancere debatter på Folkemødet

Gennem sit jurastudie og internationale spejderarbejde i verdenspigespejdernes europabestyrelse, oplever hun en stigende tendens til, at unge, som engagerer sig i samfundets debatter, ofte er medlemmer af et ungdomsparti. Derfor har spejdere en vigtig rolle at spille på Folkemødet og i samfundsdebatter.

”Spejderbevægelsen viser, at man sagtens kan engagere sig i samfundet og have en holdning til noget, uden at være parti-politiske. Jeg synes, at det er sindssygt vigtigt, at vi som bevægelse siger, at der er nogle ting, som vi mener er rigtige at kæmpe for.” fortæller Signe, inden hun uddyber;

”Spejderne som deltager på Folkemødet har vidt forskellige baggrunde og uddannelser, og derfor er det også dejligt, at der ikke stilles krav til vores gøren og laden på Folkemødet, men at vi i stedet klædes på til at engagere os i debatten. Der er en tiltro til, at vi har de samme værdier og tanker, selvom vi ikke nødvendigvis mener det samme. Det er en stærk grobund for at kunne skabe en oprigtig dialog om vor tids udfordringer og løsninger.”

På folkemødet i 2018 vare spejdere med til at sætte fokus på verdensmålene

Sådan støtter Spejderne deltagelsen på Folkemødet

Foreningen Spejderne har med støtte fra DUF kunnet tilbyde op til 60 unge i alderen 16 til 30 år at dække udgifter til transport, overnatning og forplejning i op til tre dage på Folkemødet samt deltagelse på en demokratisk workshop, som skal opbygge de unges selvtillid til at tage ordet og argumentere for deres overbevisninger.

Workshoppen afholdes af Ungdomsbevægelsen SAGA, der er en partineutral ungdomsbevægelse, hvis formål er at engagere og repræsentere ungdommen i demokratiet.

Du kan læse mere om Spejdernes indsats på Folkemødet her