Den A.P. Møllerske Støttefond har bevilget opførslen af 32 eksemplarer af Fremtidens Spejderhytte, der tilsammen kommer over 2.200 børn og unge til gavn i 34 lokale FDF- og spejderforeninger. Modtagerne er udvalgt på baggrund foreningernes størrelse, aktivitetsniveau og behov – og så er modtagerne nogenlunde jævnt fordelt på tværs af landet og blandt de involverede organisationer.
Rundt om i landet står hundredvis af spejderhytter og kredshuse, der er nedslidte efter årtiers brug af cirka 100.000 børn og unge, som hver uge går til spejder eller FDF. Derfor har Den A.P. Møllerske Støttefond indgået et unikt samarbejde med foreningen Spejderne og FDF, der skal sikre et kvalitetsløft af spejderhytter og kredshuse i hele landet. Til formålet har Fonden doneret 140 millioner kroner. Opførslen af 32 eksemplarer af Fremtidens Spejderhytter er en del af den samlede indsats, som du kan læse mere om her
”Vi er glade og stolte over, at dette unikke og langvarige samarbejde mellem spejderbevægelsen, FDF og Den A.P. Møllerske Støttefond endnu en gang kommer til at gavne tusindvis af børn og unge, da Fremtidens Spejderhytte skaber et stærkt udgangspunkt for at bygge bro mellem inde og ude og dermed får endnu flere børn ud i naturen.” fortæller Kasper Madsen, sekretariatschef for paraplyorganisationen Spejderne.
Hvilke foreninger modtager en Fremtidens Spejderhytte?
I alt får 34 foreninger bevilget en Fremtidens Spejderhytte. Fem af disse projekter er til samarbejdende foreninger, således, at Fonden i alt støtter opførslen af 32 eksemplarer af Fremtidens Spejderhytte. Foreningerne er udvalgt på baggrund af deres ansøgninger og med fokus på foreningens behov, størrelse, ugentligt aktivitetsniveau samt den eksisterendes hyttes tilstand for at sikre, at hytten både gavner børn og unge samt klimaet mest muligt.
De udvalgte foreninger kommer fra hele landet. Der opføres 15 hytter i Jylland. Fire på Fyn og 13 på Sjælland. Blandt disse er 16 foreninger fra Det Danske Spejderkorps, ni fra KFUM-Spejderne, seks fra FDF og tre foreninger fra De grønne pigespejdere. Tilsammen vil det gavne 2.260 medlemmer på tværs af de 34 foreninger. Se listen over de foreninger, der har fået bevilget en hytte her
Hvad er tankerne bag designet af Fremtidens Spejderhytte?
Designet af Fremtidens Spejderhytte er udviklet gennem en arkitektkonkurrence afholdt af Den A.P. Møllerske Støttefond med inputs fra FDF- og spejderforeninger i hele landet.
Konkurrencen blev vundet af Arkitektfirmaet LETH & GORI, der sammen med Rønnow Arkitekter og VEGA landskab har skabt et koncept som nytænker den klassiske spejderhytte i både form og funktion.
Designet har fokus på at åbne hytten mere op mod omgivelserne og ’trækker naturen ind og inviterer spejdere til at være udenfor’ bl.a. ved at have en udendørs bålplads, som ’omfavnes af spejderhytten i et stort koncentrisk omslag’.
Læs mere om tankerne bag designet her
Hvad er den videre proces?
Med bevillingen af hytterne er det op til foreningerne at klargøre grunden til opførslen af hytten, inden den valgte totalentreprenør begynder byggearbejdet. Undervejs vil foreningerne løbende modtage rådgivning om processen, og det forventes, at de første eksemplarer er klar til brug i sommeren 2025.
På et webinar den 5. september vil arkitekten, en rådgiver fra Fonden og Spejderne besvare spørgsmål og gennemgå den videre proces for de foreninger, der har fået bevilget en hytte.
Arkitekttegningerne til hytten bliver desuden offentliggjort på et senere tidspunkt, så det vil være muligt for foreninger at bruge tegningerne, hvis de finder finansiering andre steder.
Læs pressemeddelelsen send ud i forbindelse med offentliggørelsen af modtagerne her