Spejdere synes SciencePirater er sjovt og lærerigt

|

Kategorier

SciencePirater

Tusindvis af spejdere har haft sjove og lærerige oplevelser gennem SciencePiraters mange aktiviteter og materialer i løbet af projektets første 3,5. Derfor er vi meget glade for, at VILLUM FONDEN allerede har bevilget yderligere fem millioner kroner til udvikling af mere SciencePirater i de kommende tre år.

En sommeraften mødtes to grupper spejdere og lavede et fælles natløb, hvor de skulle finde ud af at sende livsvigtige forsyninger op til nogle astronauter på månen. Undervejs i natløbet skulle de blandt andet lære at identificere eddike fra vand, lære om natronens antændelige egenskaber samt bygge en raket ud af en sodavandsflaske fyldt med brændstof bestående af eddike og natron – der kunne flyve de livsvigtige forsyningerne op til astronauterne.

Aktiviteterne giver børn og unge mod på mere

Ovenstående eksempel er blot et af mange, der viser, hvordan spejdere de seneste 3,5 år har fået sjove og lærerige oplevelser ved at bruge SciencePiraters materiale i deres spejderaktiviteter. Projektet materialer – mærker, aktivitetshæfter, kurser osv. – er blevet brugt 87.455 gange, og en evaluering lavet i samarbejde med Rambøll viser at 80 procent af deltagerne syntes, at aktiviteterne er både sjove og lærerige.

Desuden vurderer 70 procent af deltagerne, at deres deltagelse i aktiviteten har givet dem mod på at kaste sig ud i flere lignende eksperimenter og aktiviteter. Netop lysten til at prøve nye ting af og turde fejle undervejs er et vigtigt element i projektets formål og en i vores indsats for at gøre børn og unge beredte til livet.

Find de mange aktiviteter fra SciencePirater her

Ny bevilling sikrer endnu flere science-aktiviteter

VILLUM FONDEN har allerede givet tilsagn om at støtte SciencePirater med yderligere fem millioner kroner, så over de næste tre år vil der blive udviklet endnu flere sjove aktiviteter- og materialer. I den kommende periode vil der særligt være fokus på klima og bæredygtighed. Derudover ændres den primære målgruppe også en smule, så aktiviteterne og materialerne først og fremmest henvender sig til spejdere i alderen 10 til 16 år.

I de kommende tre år vil der blandt andet komme:

  • Nye mærker som kan deles online og trykkes til brug på ugentlige spejdermøder
  • En ny ”lommebog” til vores unge spejdere.
  • Kurser i hele landet for grenledere
  • ScienceWeekender fyldt med sjovt scienceindhold
  • ScienceLøb: Poster med science-indhold på spejdernes traditionsrige løb
  • Spejdernes Lejr: stort afslutningsshow på Spejdernes Lejr 2026
  • Ny hjemmeside med alt vores materiale på

Hvis du kunne tænke dig at være med til at udvikle aktiviteter til SciencePirater i de kommende år, så kan du skrive til projektleder Martin Lennard Eriksen på mle@dds.dk

På Spejdernes Lejr 2022 lavede SciencePirater et stort sceneshow på Amfiscenen. Foto: Elsebet Kjems Gregersen

Hvad er formålet med SciencePirater?

Overordnet set er formålet med SciencePirater at styrke science-kompetencer og positive science-værdier samt skabe øget fokus på science i fritiden hos børn og unge spejdere fra hele landet. SciencePirater giver en motiverende og uformel indgang til sciencemetoder, der smitter af på børn og unges lyst til at undersøge og eksperimentere i fritiden.

SciencePirater er spejderbevægelsens bud på, hvordan kommende generationer kan håndtere udfordringer og gribe muligheder i den naturvidenskabelige og teknologiske udvikling an. Science, teknologi, matematik og ingeniørvidenskab (STEM) spiller en central rolle i løsningen af mange af nutidens og fremtidens globale udfordringer – og første skridt er nysgerrighed og lysten til at lære om verden og stille spørgsmål.

Læs mere om SciencePirater her