SciencePirater er godt i gang med at udvikle nye naturvidenskabelige spejderaktiviteter, forløb, scienceweekends og kurser for dig – og alle andre spejdere i hele Danmark. Vil du være med til alt det sjove og nye? skriv til Martin på mle@dds.dk
VILLUM FONDEN støtter projektet med yderligere 5.000.000 kroner, hvilket giver SciencePirater tre år mere til at udvikle nye naturvidenskabelige spejderforløb og -koncepter, så det nu løber helt frem til efteråret 2026.
Fakta
Aktiviteterne i SciencePirater hviler på en metode kaldet Science Spejdermetoden, der kombinerer vigtige metoder og værdier fra spejdermetoden og science metoder. Alt materiale udviklet af SciencePirater tager udgangspunkt i de fem punkter:
- Leg = Læring
- Elsk eksperimenter
- Vi går på opdagelse
- Fejl er fantastiske
- Børn og unge bestemmer
Metoden er udviklet for at udnytte det store potentiale, der er i koblingen mellem spejderaktiviteter og naturvidenskab, og er teoretisk funderet i problembaseret læring (at lære nyt ved at stille et spørgsmål eller se et konkret problem og finde svaret eller løsningen) og learning-by-doing.
Alt de kommende spændende, lærerige og fantastiske aktiviteter, vi udvikler lige nu:
- Fremtidens Lejrplads, science weekend for de 10-18-årige spejdere
- Flere lommebøger til de 10-18-årige spejdere
- Kurser for ledere, blandt andet på Linien Ud Syd, Klan-/Lederevent og Nyborg Strand
- SciencePirater Online
- Videoer
- Spejdernes Lejr i Hedeland i 2026 (kommende)
Alt det fede, sjove og lærerige vi indtil nu har skabt til dine spejderaktiviteter:
- Eksperimentguiderne, der er en samling af små og sjove naturvidenskabelige aktiviteter, som kan laves selvstændigt af de mindste spejdere.
- Aktivitetshæftet rummer alle de aktiviteter, du som leder kan bruge til et enkelt eller en række spejdermøder, for spejdere i alderen 10 til 16 år. Det er en blanding af aktiviteter, der kan laves ganske hurtigt, og aktiviteter, der inviterer til mere nysgerrighed og undersøgelse.
- Mærker til spejdere fra 6 til 16 år. Der er mærker til de forskellige enheder, og de kan tages på fire møder, og spejderne kan for eksempel udforske vand, lave en vulkan af natron og eddike eller tegne og gætte med fødderne.
- Aktivitetskassen, som din gruppe kan bestille med materialer til forsøg med dybdegående vejledninger, som kan genopfyldes eller returneres, når aktiviteterne er prøvet af.
- Camps, der er en smagsprøve på SciencePirater med vilde forsøg, hvor spejdere har mulighed for at få fingrene ned i den naturvidenskabelige bolledej, som en del af en lejr, weekend eller gruppedag.
- Uddannelse, der henvender sig til dig, der er spejderleder og gerne vil klædes på til at lave science med dine spejdere på ugentlige spejdermøder.
- Opgavesæt og løb til Woop App.
SciencePirater er støttet af VILLUM FONDEN og startede med en bevilling med kr. 5.000.000 kr. samlet for tre år fra 2020-2023. Herefter har fonden støttet med yderligere 5.000.000 k., hvilket forlænger projektets levetid frem til 2026.
VILLUM FONDEN er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning, samt miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland.
Hvorfor SciencePirater?
Naturvidenskab foregår ikke kun i et klasselokale, men overalt omkring os i byen og naturen. Med både spejdermetoden og den naturvidenskabelige metode går nysgerrigt til en opgave, hvad enten det er at finde en cool måde at lave bål på, eller hvordan man bruger vindenergi til at lade sin telefon op.
Spejderaktiviteter udgør et solidt udgangspunkt og potentiale for at give børn og unge positive oplevelser med naturvidenskab i deres fritid.
Hør og se mere om SciencePirater
Spejdernes Radio:
Spejdernes Live TV:
Sjællandske, særudgivelse: