SciencePirater er naturvidenskabelige spejderaktiviteter, forløb, camps og uddannelse for dig – og alle andre spejdere i hele Danmark.
Det er vilde og lærerige eksperimenter, det er nysgerrighed og prøv-dig-frem – og det er sjovt.

 

I SciencePirater laver vi naturvidenskabelige forløb for spejdere i hele Danmark og vi skal lave nemme, lettilgængelige aktiviteter, som du som leder kan bruge til de ugentlige møder eller weekender. Aktivitetsmaterialerne vil være lige til at gå til, så du uanset din baggrund føler dig tryg til at stå for en naturvidenskabelig aktivitet.

Alt det fede, sjove og lærerige vi skal opleve med SciencePirater indtil 2023

 • Eksperimentguiderne, der er en samling af små og sjove naturvidenskabelige aktiviteter, som kan laves selvstændigt af de mindste spejdere
 • Aktivitetshæftet rummer alle de aktiviteter, du som leder kan bruge til et enkelt eller en række spejdermøder, for spejdere i alderen 10 til 16 år. Det er en blanding af aktiviteter, der kan laves ganske hurtigt, og aktiviteter, der inviterer til mere nysgerrighed og undersøgelse.
 • Mærker til spejdere fra 6 til 16 år. Der er mærker til de forskellige enheder, og de kan tages på fire møder, og spejderne kan for eksempel udforske vand, lave en vulkan af natron og eddike eller tegne og gætte med fødderne.
 • Aktivitetskassen, som din gruppe kan bestille med materialer til forsøg med dybdegående vejledninger, som kan genopfyldes eller returneres, når aktiviteterne er prøvet af.
 • Camps, der er et dagsevent med vilde forsøg, hvor spejdere har mulighed for at få fingrene ned i den naturvidenskabelige bolledej, som en del af en lejr, weekend eller gruppedag.
 • Uddannelse, der henvender sig til dig, der er spejderleder og gerne vil klædes på til at lave science med dine spejdere på ugentlige spejdermøder.
 • Lave fede aktiviteter på Spejdernes Lejr både et show og i aktivitetsmodulerne.
 • Udvikle opgavesæt og løb til Woop App.

Hvorfor?

Naturvidenskab foregår ikke kun i et klasselokale, men overalt omkring os i byen og naturen. Med både spejdermetoden og den naturvidenskabelige metode går nysgerrigt til en opgave, hvad enten det er at finde en cool måde at lave bål på, eller hvordan man bruger vindenergi til at lade sin telefon op.

Spejderaktiviteter udgør et solidt udgangspunkt og potentiale for at give børn og unge positive oplevelser med naturvidenskab i deres fritid.

Fakta:

Aktiviteterne i SciencePirater hviler på en metode kaldet Science Spejdermetoden, der kombinerer vigtige metoder og værdier fra spejdermetoden og science metoder. Alt materiale udviklet af SciencePirater tager udgangspunkt i de fem punkter:

 • Leg = Læring
 • Elsk eksperimenter
 • Vi går på opdagelse
 • Fejl er fantastiske
 • Børn og unge bestemmer

Metoden er udviklet for at udnytte det store potentiale, der er i koblingen mellem spejderaktiviteter og naturvidenskab, og er teoretisk funderet i problembaseret læring (at lære nyt ved at stille et spørgsmål eller se et konkret problem og finde svaret eller løsningen) og learning-by-doing.

SciencePirater er støttet af VILLUM FONDEN med kr. 5.000.000 samlet for den treårige projektperiode. Projektet startede i 2020 og fortsætter indtil sommeren 2023.

SPEJDERNE er en paraplyorganisation, der repræsenterer de fem spejderkorps i Danmark; Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne i Danmark, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig. I alt mere end  70.000 medlemmer fordelt på mere end 1.000 spejdergrupper i hele Danmark og Sydslesvig.

VILLUM FONDEN er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning, samt miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. I 2018 uddelte VILLUM FONDEN 625 millioner kr.

VILLUM FONDEN er stiftet i 1971 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen – grundlægger af bl.a. VELUX A/S og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. VILLUM FONDEN er hovedaktionær i VKR Gruppen.