Værtskommune for Spejdernes Lejr 2030 er fundet

|

Kategorier

Spejdernes Lejr

Det bliver Silkeborg Kommune som skal lægge muld til 35.000 spejdere i 2030, når Nordens største spejderlejr afholdes for femte gang. Samtidig bliver Silkeborg Kommune også værter for verdensjamboreen i 2031 – hvis den danske spejderbevægelse vinder afstemningen om at blive værter for den 27. verdensjamboree. Dette afgøres på en WOSM-konference til august.

Silkeborg Kommune skal for første gang være vært for Spejdernes Lejr, når 35.000 børn og unge samles i 2030. Og det bringer stor glæde hos Silkeborg Kommunes borgmester Helle Gade;

”Vi glæder os til at byde spejdere fra hele verden velkommen til Silkeborg Kommune og vise dem, hvad Danmarks Outdoor Hovedstad har at byde på. Vi er enige med spejderne om, at natur og udeliv kan noget helt særligt og skaber gode betingelser for stærke fællesskaber og høj livskvalitet. Outdoor er et fast element i vores måde at arbejde med velfærd i Silkeborg Kommune – også for børn og unge. Derfor er jeg sikker på, at vi sammen får givet en masse børn og unge nogle ekstraordinære og uforglemmelige oplevelser.”

Med valget af Silkeborg Kommune som værtskommune for Spejdernes Lejr 2030, vender lejren tilbage til Jylland, hvor det er tredje gang, at den afholdes (tidligere har den været afholdt i Holstebro 2012 og Sønderborg 2017). I 2022 var lejren i Hedeland Naturpark på Sjælland, hvor Spejdernes Lejr 2026 også bliver afholdt.

Flotte rammer til Nordens største spejderlejr

Silkeborg er kendt for sin flotte natur med store skove, høje bakker og smukke søer, og siden 2017 har kommunen aktivt arbejdet for at være ’Danmarks outdoor hovedstad’ ved blandt andet at satse massivt på at udvikle udendørs aktiviteter og tiltrække udendørs events. Derfor kan deltagerne på lejren se frem til mange spændende friluftsaktiviteter på en skala, der ikke tidligere har været muligt.

Den endelige lejrplads er endnu ikke fundet, men lejrområdet kommer formentligt til at ligge lidt nord for Silkeborg by i området ved Eriksborg.

Silkeborg Kommune er med dens fokus på at være ’Danmarks outdoor hovedstad’ og mange grønne områder en oplagt samarbejdspartner for Spejdernes Lejr. Foto: Silkeborg Kommune

Muligt dobbelt værtskab kan give store fordele

Det har været Spejdernes ønske, at afholdelsen af Spejdernes Lejr 2030 og et eventuelt værtskab for verdensjamboreen i 2031 har været drøftet sammen med mulige værtskommuner, da det vil kunne skabe store fordele for deltagerne på begge lejre.

”Vi er rigtig glade for, at vi får muligheden for at gøre brug af stort set den samme lejrplads for Spejdernes Lejr 2030 og Verdensjamboreen året efter, hvis vi vinder afstemningen. Det gør det muligt for os at foretage nogle større investeringer i lejrområdet, der både giver mening i et økonomisk og et miljømæssigt perspektiv, og som samtidig vil gavne deltagerne på begge lejre,” fortæller Kasper Madsen, sekretariatschef for foreningen Spejderne, der står bag afholdelsen af de to lejre, inden han uddyber;

”Vi er naturligvis også meget opmærksomme på, at der er vigtige forskelle mellem afholdelsen af en Spejdernes Lejr og en Verdensjamboree. Eksempelvis er målgruppen for Verdensjamboreen noget ældre og international, ligesom vi kommer til at få hjælp fra et stort udenlandsk kontingent af frivillige, hvis vi tildeles værtskabet for Verdensjamboreen.”

Med indgåelsen af aftalen med Silkeborg Kommune, står det fast, at kommunen bliver værter for Spejdernes Lejr 2030, mens værtskabets for verdensjamboreen i 2031 fortsat er afhængigt af, om den danske spejderbevægelse vinder afstemningen på WOSMs verdenskonference i slutningen af august 2024.

Du kan læse mere om nyheden i denne pressemeddelelse.

Her ses spejdere fra de fem forskellige spejderkorps på Spejdernes Lejr 2017. Det er foreningen Spejderne og dens fem medlemskorps, der står bag Spejdernes Lejr og buddet på at få verdensjamboreen til Danmark i 2031. Foto: Heine Dransfeldt