Fedt sciencemateriale på vej til spejderledere

Hvordan sætter man ild til en isterning? Hvad er friktion? Kan man lave en bordbombe selv? Disse spørgsmål kan du og dine spejdere udforske sammen, når SciencePirater går i luften til sommer. Vi er i gang med at udvikle mange forskellige aktiviteter og materialer. Her er et lille overblik over de forskellige ting, du kan prøve af i løbet af sommeren og efteråret.

Lommebog

Vi arbejder på en lommebog til både de 6-7-årige og de 8-10-årige spejdere. Til juni kommer bogen til de 8-10-årige, og i august er bogen til de 6-7-årrige klar, som det er lige nu. Denne kan spejderne have i deres uniformslommer og finde små vejledninger til naturvidenskabelige aktiviteter, tegnet og fortalt.

Aktivitetshæfte

Aktivitetshæftet kan tage dine spejdere og dig selv på eventyr i de miljøer, vi spejdere bevæger os rundt i: Spejderhytten, i byen, i skoven og på spejdergrunden. Her kan I sammen blive klogere på fx planter, vandrensning og molekylær gastronomi, og der er noget for enhver spejder. I hæftet vil du både finde vejledning, tips til brug og idéer til variationer, og hvordan du arbejder metodisk med vores science Spejdermetode.

Mærke

Til de spejdere, der drømmer om et nyt mærke til uniformen, kan vi præsentere SciencePirat-mærket. Der er et mærke til aldersgrupperne 6-8, 8-10, 10-13 og 13-16 og aktiviteter, der matcher de forskellige grene. Mærket kan tages på fire møder, og spejderne kan for eksempel udforske vand, lave en vulkan af natron og eddike eller tegne og gætte med fødderne. Det er sjovt og lærerigt på samme tid. Mærket kommer af to omgange; for de yngste 6-8 og 8-10 i juni og de ældste i august.

Aktivitetskasse

Til efteråret kommer en aktivitetskasse på bordet. Kassen vil kunne bestilles via 55Nord eller DDS Materieldepot, og den vil indeholde forskellige remedier og væsker, som skal bruges til de lidt vildere forsøg. Der vil være en fin beskrivelse af fremgangsmåden, og når I gerne vil have kassen genopfyldt eller vil give den videre til andre spejdergrupper i Danmark, kan I sende den tilbage.

Camp

Hvis der mangler wow og begejstring over naturvidenskab i din spejdergruppe, kan campen være en mulighed. Campen er en eftermiddagsaktivitet, hvor frivillige fra SciencePirater har planlagt et show og en masse involverende aktiviteter, som spejderne selv kan stikke fingrene i. En blanding af show og prøv-selv, som skal give glæde over science og lyst til at lære mere med store forsøg og masser af viden. Lige nu er vi i fuld gang med at planlægge detaljerne.

Uddannelse

Hvis du som leder føler, at du gerne vil klædes bedre på til at lave naturvidenskabelige forsøg, udvikler vi i skrivende stund en uddannelse. Den er for alle ledere – både dem, som slet ikke er vant til den slags aktiviteter, og til dem som mangler lidt inspiration og introduktion til SciencePirater. Denne uddannelse lægger op til at prøve dig frem, og du vil føle dig klar til at bruge de fede sciencematerialer og kunne arbejde metodisk med, hvordan du selv gør dine aktiviteter mere opdagelseslystne, mere involverende og mere eksperimenterende.

SciencePirater arbejder ud fra Science Spejdermetoden, der kombinerer de bedste og vigtige metoder og værdier fra spejdermetoden og den naturvidenskabelige tilgang. Dette projekt er støttet af VILLUM FONDEN.

 

SciencePirater er sat i søen

I en tid der ikke ligefrem tillader planlægningsweekender med mange deltagere  og hyggesnak tværs over bål, er SciencePirater – det tværkorpslige projekt, der skal lave naturvidenskabelige aktiviteter for alle spejdere i Danmark –  i stedet startet op digitalt. Til trods for en anderledes opstart, er motivationen hos de frivillige spejdere stadig i top.

 

På trods af et lukket spejderland, blomster det tværkorpslige projekt SciencePirater. Indtil videre består projektet af 11 spejdere fra fire korps, som til sammen danner et landsdækkende fælleskab, der over de næste tre år skal udvikle de sjoveste, vildeste, skøreste og mest lærerige naturvidenskabelige spejderaktiviteter til spejdergrupper over hele landet.

 

Fælles for de 11 frivillige er en stor interesse for naturvidenskab og et brændende ønske om at lave fede aktiviteter for spejdere i hele Danmark. Til gengæld er sammensætningen ellers meget bred: Gruppen består af fire kvinder og syv mænd, den yngste er i 20erne år gammel og den ældste mere end det dobbelte. Der ud over spreder de frivillige sig helt fra Thy til Odense og videre til Amager.

 

Motivationen er intakt

Selvom udsigterne til en normal spejderhverdag lige nu er tåget, er der ingen tvivl om, at de frivilliges motivation for at fremme naturvidenskabeligt indhold til spejderne stadig er intakt. Frida Viktor fra De grønne pigespejdere glæder sig i hvert fald til at kunne være med til at udbrede naturvidenskab i spejderregi:

Folk har ofte et svært forhold til naturvidenskab, men det er vigtigt, at der i fremtiden også er nogle, der vil faget. SciencePirater er derfor en god måde at lave noget naturvidenskabelig viden, som spejderne kan lege sig til.”

Gry Persson fra Det Danske Spejderkorps er også glad for at være kommet i gang med SciencePirater, og hun fortæller, hvorfor spejder spænder så godt overens med naturvidenskab:

Børn er umiddelbare og nysgerrige, og det skal dyrkes. Både spejdermetoden og naturvidenskab fordrer til nysgerrighed, og den nysgerrighed kan vi som uddannede voksne være med til at fodre.”

For Bo Haagensteen Møller fra KFUM-Spejderne kommer noget af interessen for naturvidenskab fra alle de vilde ting, som videnskaben kan levere:

Hvis kontrollen og sikkerheden er på plads, er jeg er glad for store bål, batterier og ting, der springer i luften. Derudover elsker jeg, når jeg forstår nogle brikker, der passer sammen. Dét vil jeg rigtig gerne give videre til ungerne. Jeg glæder mig til at se deres nysgerrighed og lave nogle ting, der tænder dem. Derudover vil jeg rigtig gerne lave noget farligt på en ikke farlig måde, så spejderne lærer, hvor vigtig sikkerhed er.”

 

 

Digitalt ok, fysisk bedst

Selvom de frivillige i Problempiraterne ikke nåede at mødes fysisk, inden Danmark lukkede ned, har de netop mødtes første gang – digitalt:

Det er selvfølgelig bedre at kunne mødes fysisk, men det var en fin måde at få projektet sat i gang, og det er fedt, at der sker noget, selvom vi ikke kan mødes rigtigt,”

fortæller Gry Persson, der samtidig tænker, at digitale møder fremadrettet kan være noget, der skal tænkes mere i.

Til trods for de digitale møder ikke har optimale forudsætninger, er Bo Hagensten Møller  alligevel af den overbevisning, at de rent faktisk har potentiale på andre parametre end fysiske møder:

Tidseffektiviteten på online-møder er fin, og på den måde er det også nemmere at lave kortere møder med hyppigere frekvens. Det betyder, at fremdriften på projektet sker hurtigere, og det er jo kun godt.”

For Frida skaber de digitale møder en bekræftelse af, at SciencePirater ikke er lammet. Samtidig er hun heller ikke i tvivl om, at hun virkelig ser frem til at komme videre frem i projektet.

For børn virker eksperimenter indenfor naturvidenskab som magi, mens det for ældre mennesker giver en god forståelse for, at faget kan bruges bredt. Jeg glæder mig derfor til at starte eksperimenter og en hel masse prøven sig frem op.”

 

Alle de frivillige håber snarest at kunne mødes fysisk, så de kan få skabt endnu mere sjov, brag, aha-oplevelser, eksperimenter og legende læring i naturvidenskabelige rammer.

 

Hvis du har lyst til at blive en del af holdet – eller bare vil høre mere om projektet – så kontakt Martin Lennard på tlf. 21 33 04 29 eller mail mle@dds.dk

 

 

Fakta:

Hovedaktiviteterne i ‘SciencePirater’ fra 2020 til 2022 er:

  • Uddannelse af frivillige spejderledere til at bruge science spejdermetoden i spejderarbejdet
  • Udvikling af konkret aktivitetsmateriale og eksperimentguides til børn, unge, foreninger og institutioner over hele landet.
  • 63 SciencePirat-Camps med science-aktiviteter for børn, unge og familier, ved spejderhytter, på Ungdomsøen og Spejdernes Lejr i 2022.
  • Sponsoreret af Villum Fonden